ÇSB Sayın İdris Güllüce’ye Sorularımız Var

Baran BOZOĞLU   20.01.2015

Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Güllüce, TMMOB düzenlemesi ile Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü sayısında yer alan açıklamasında,


Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Güllüce, TMMOB düzenlemesi ile Hürriyet Gazetesi’nin bugünkü sayısında yer alan açıklamasında, ‘Orada başka bir sıkıntı daha var aslında. Sistem demokratik değil. Nasıl olur bilmiyorum ama şimdi mühendisler geldi seçime girdi. 10 bin mühendis var. 5 bin oyu birisi, 4 bin 900 oyu diğeri aldı. 4 bin 900’unun hiçbir esamesi yok orada. Seçimde iktidar olmuyor ama meclis’te temsil ediliyor. MHP 10 alırsa 10’la temsü ediliyor. Yürütmede söz sahibi olmasını söylemiyorum, ama yönetimde olması temsil edilmesi lazım. Sayışma göre olması lazım. Belediye meclislerinde nasıl oluyor. Bu kişiler yok sayılmamalı. Bizim dünya görüşümüzde olanlar için de geçerli. Karşı görüşte olanlar dışarıda kalmamalı. Kazandığı oyla temsil edilsinler. Doğrusu o. Kazandığı oy oranında temsil edilmesi lazım‘ diyor ki, demokrasiye inanan hiç kimse buna karşı çıkamaz. Kaldı ki, Sayın Bakanın iddiaları de gerçek dışıdır. Bizde 2 yılda bir seçim yapılır. Bütün üyelerin oy kullanma ve seçilme hakkı vardır. Demokratik, katılımcı bir anlayışla genel kurullarımız oluşturulur. Bütün üyelerimizin konuşma, eleştirme, aday olma, seçilme seçme hakkı vardır. Yüksek oradan düşük oya göre sıralama yapılır, yönetimler bu şekilde oluşturulur. Herkesin temsil hakkı vardır. Mali yapı bütün herrkese açıktır. Oysa ki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Sayıştay raporları toplumla paylaşılmıyor.

Şimdi biz de şu soruları soruyoruz: 

  • Genel seçimlerde yüzde 48’lik bir oranla hükümet olmuş bir bir yönetimin bakanı gerideki ‘esamesi’ olmayan yüzde 53’lük oran için ne düşünüyor?
  • Sayın Bakanın açıklamasına göre yarı yarıya bile olamayan bir oranın temsil edilmediği bir hükümette bu şekilde bir demokrasi açıklaması ne derece inandırıcı?
  • Gerçekten bu kadar eşit temsile, demokrasiye inandığını iddia eden bir hükümet mensubu olarak seçim barajının düşürülmesinde neden aktif rol almadı?
  • Sayın Güllüce, bu ne perhiz bu ne lahana turşusu diye sormak istiyoruz.
  • Bakanı olduğu kurum nedeniyle bu kadar çevre sorunun yaşanırken, tarım arazilerine girilen, havası suyu kirletilen, dereleri kurutulan ve bu projeler nedeniyle bu kadar mağdur edilen bir halk sözkonusu iken, Sayın Bakan neden sorunları çözmek yerine, bu sorunları gün ışığına çıkaran, kamuya duyuran, yasal yollara başvuran mühendislerle, TMMOB ile uğraşma yolunu tercih ediyor.


Baran Bozoğlu
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı

Hürriyet Gazetesi 20 Ocak 2015

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız