Termik santral uğruna foklara ‘hokus pokus’

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santral yapımına izin veren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nı revize etti. Ancak bakanlık, yeni planda termik santralın yapılacağı bölgenin foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesini yok etti Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 Ağustos 2014’te onayladığı, Çanakkale’nin tüm kuzey kıyı bandında termik santral yapımına izin veren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı, yasal askı süresinin ardından 16 Şubat tarihinde revize etti. Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, planda yer alan; Çanakkale’nin Biga İlçesine bağlı Karabiga’da tam da Karaburun Termik Santrali’nin yapılacağı yere denk gelen ve o bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesinin, 2015 tarihli plandan çıkarıldığını bildirdi. Bölgeye gizli kamera yerleştiren ODTÜ Akdeniz Foku Araştırma Grubu’nun, Türkiye’de 100’e yakın fok bulunduğunu, bunlardan 4’ünün Karabiga beldesinde yaşadığını tespit ettiğini belirten Bozoğlu, şöyle konuştu: Bakanlık inkar ediyor “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sırf termik santral yapılabilsin diye yazışmalarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da varlığını kabul ettiği fokların bu bölgede olduğunu inkar ediyor. Bir önceki planda foklar varken, bu yeni planda nasıl olur da kalkar?” dedi. Milliyet’e konuşan Bozoğlu, 2014’te onaylanan planda yer alan; Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne bağlı Karabiga’da tam da Karaburun Termik Santrali’nin yapılacağı yere denk gelen ve o bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesinin, 5 ay sonra onaylanan 2015 tarihli plandan kaldırıldığını bildirdi. Bozoğlu, askıda gelen itirazlar üzerine değiştirilen planın H18 Pafta’sından, “yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı” anlamına gelen kırmızı hat ve 1. derece arkeolojik SİT alanı ifadelerinin de çıkarıldığını kaydetti. Yönetmeliğe göre 26 Şubat’tan itibaren planda yeniden ilan süreci başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 gün süresince planın bu haline yapılan itirazları değerlendirip, düzeltecek ya da reddedecek.

 3.03.2015

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, termik santral yapımına izin veren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planı’nı revize etti. Ancak bakanlık, yeni planda termik santralın yapılacağı bölgenin foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesini yok etti
Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 20 Ağustos 2014’te onayladığı, Çanakkale’nin tüm kuzey kıyı bandında termik santral yapımına izin veren Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nı, yasal askı süresinin ardından 16 Şubat tarihinde revize etti.
Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, planda yer alan; Çanakkale’nin Biga İlçesine bağlı Karabiga’da tam da Karaburun Termik Santrali’nin yapılacağı yere denk gelen ve o bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesinin, 2015 tarihli plandan çıkarıldığını bildirdi.
Bölgeye gizli kamera yerleştiren ODTÜ Akdeniz Foku Araştırma Grubu’nun, Türkiye’de 100’e yakın fok bulunduğunu, bunlardan 4’ünün Karabiga beldesinde yaşadığını tespit ettiğini belirten Bozoğlu, şöyle konuştu: Bakanlık inkar ediyor “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sırf termik santral yapılabilsin diye yazışmalarda Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın da varlığını kabul ettiği fokların bu bölgede olduğunu inkar ediyor. Bir önceki planda foklar varken, bu yeni planda nasıl olur da kalkar?” dedi. Milliyet’e konuşan Bozoğlu, 2014’te onaylanan planda yer alan; Çanakkale’nin Biga İlçesi’ne bağlı Karabiga’da tam da Karaburun Termik Santrali’nin yapılacağı yere denk gelen ve o bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu gösteren fok simgesinin, 5 ay sonra onaylanan 2015 tarihli plandan kaldırıldığını bildirdi. Bozoğlu, askıda gelen itirazlar üzerine değiştirilen planın H18 Pafta’sından, “yaban hayatı koruma ve geliştirme alanı” anlamına gelen kırmızı hat ve 1. derece arkeolojik SİT alanı ifadelerinin de çıkarıldığını kaydetti.
Yönetmeliğe göre 26 Şubat’tan itibaren planda yeniden ilan süreci başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 30 gün süresince planın bu haline yapılan itirazları değerlendirip, düzeltecek ya da reddedecek.

Milliyet Gazetesi 02 Mart 2015

Birgün Gazetesi 03 Mart 2015

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız