SAMSUN NEFES ALAMIYOR!

Dünya’nın genel sorunu olan hava kirliği ülkemizde de etkisi gösteriyor. Samsun,Türkiye’de hava kirliliği en yoğun yaşanan ilk üç şehir içine girdi. AB’de ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında; PM 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının 1 yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verilirken Samsun’da geçtiğimiz yıl bu sınır 210 gün aşıldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yaptıkları araştırma sonuçlarının vahim olduğunu belirterek, ‘Hava kirliliği ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunudur. 21. Yüzyılın ilk çeyreği biterken 90’ların başındaki hava kirliliği problemi kentlerimizde tekrar hortlamıştır. HASTA OLMAMAK İÇİN BİR KISITLAMA YOK Doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin ekonomik ve toplumsal sebepleri olduğu bir gerçek. Ülkemizde belirlenen sınır değerler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerlerle uyumlu değildir. Bunun yanında, PM 2,5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticiye dair de herhangi bir kısıtlama mevzuatımızda yer almamaktadır SAMSUN’DA KİRLİLİK SINIRI 210 GÜN AŞILDI AB’de ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında; PM 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının I yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verilmektedir. 35 günden fazla aşılması halinde KİRLİLİK DEĞERLERİNİN ARTMASINA ÖRNEK OLARAK DÜZCE’DE 13 KAT, DENİZLİ DE 4 KAT, SAMSUN’DA 210 GÜN, ANKARA’DA 297 GÜN AŞILDIĞI ÖRNEK GÖSTERİLİYOR. (50 (jg/rrv ) acil önlemler alınması gerekmektedir. Bizim ülkemizde ise bu sınır değer çok daha fazla aşılmaktadır. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmamaktadır. Kirlilik değerlerinin artmasına örnek olarak da Düzce’de 13 kat, Denizli’de 4 kat, Samsun’da 210 gün, Ankara’da 297 gün aşıldığını örnek gösterdi.

 22.03.2015

Dünya’nın genel sorunu olan hava kirliği ülkemizde de etkisi gösteriyor. Samsun,Türkiye’de hava kirliliği en yoğun yaşanan ilk üç şehir içine girdi.
AB’de ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında; PM 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının 1 yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verilirken Samsun’da geçtiğimiz yıl bu sınır 210 gün aşıldı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Baran Bozoğlu, yaptıkları araştırma sonuçlarının vahim olduğunu belirterek, ‘Hava kirliliği ülkemizin en önemli çevre ve halk sağlığı sorunudur. 21. Yüzyılın ilk çeyreği biterken 90’ların başındaki hava kirliliği problemi kentlerimizde tekrar hortlamıştır.
HASTA OLMAMAK İÇİN BİR KISITLAMA YOK
Doğalgazın yaygınlaşmasına rağmen bu sorunun tekrar ortaya çıkması ve daha da kritik hale dönüşmesinin ekonomik ve toplumsal sebepleri olduğu bir gerçek.
Ülkemizde belirlenen sınır değerler Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerlerle uyumlu değildir.
Bunun yanında, PM 2,5 gibi akciğer hastalıklarına neden olan kirleticiye dair de herhangi bir kısıtlama mevzuatımızda yer almamaktadır SAMSUN’DA KİRLİLİK SINIRI 210 GÜN AŞILDI AB’de ve Dünya Sağlık Örgütü raporlarında; PM 10 denilen kirleticinin günlük ortalamasının I yıl içerisinde sadece 35 kez aşılabilmesine izin verilmektedir. 35 günden fazla aşılması halinde KİRLİLİK DEĞERLERİNİN ARTMASINA ÖRNEK OLARAK DÜZCE’DE 13 KAT, DENİZLİ DE 4 KAT, SAMSUN’DA 210 GÜN, ANKARA’DA 297 GÜN AŞILDIĞI ÖRNEK GÖSTERİLİYOR. (50 (jg/rrv ) acil önlemler alınması gerekmektedir. Bizim ülkemizde ise bu sınır değer çok daha fazla aşılmaktadır. Buna rağmen herhangi bir önlem alınmamaktadır. Kirlilik değerlerinin artmasına örnek olarak da Düzce’de 13 kat, Denizli’de 4 kat, Samsun’da 210 gün, Ankara’da 297 gün aşıldığını örnek gösterdi.

Haber TC 1 Mart 2015

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız