PROJE HEMEN İPTAL EDİLMELİ

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Eymir Gölü çevresinin imara açılması planları ile ilgili son gelişmeleri anlattığı basın toplantısı düzenledi.

 17.12.2014

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Eymir Gölü çevresinin imara açılması planları ile ilgili son gelişmeleri anlattığı basın toplantısı düzenledi.

Bozoğlu, bölge ile ilgili daha proje tanıtım dosyası hazırlandığını, 15 Aralık Pazartesi günü de ÇED dosyasının yayımlandığı söyledi. ‘Bölgenin imara açılması süreci hızlı bir şekilde devam ettirilmektedir’ diyen Bozoğlu, ÇED başvuru dosyası yapılmasının anlamının, önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde halkın katılım toplantısı yapılacağı olduğunu kaydetti. Bozoğlu şöyle konuştu:

‘Biz ÇMO olarak, bu süreci takip edeceğimizi söylemiştik, ediyoruz. Bütün Ankaralıları, gözlerini bu alana dikmeye ve halkın katılım toplantısına on binler olarak gitmeye çağırıyoruz. Bu toplantıda bu projeyi istemediğimizi, bunun halk sağlığı yararına olmadığını ifade edeceğiz.’

SÜREÇ SON DERECE CİDDİYETSİZ İŞLİYOR

Bilgi edinme kapsamı dahilinde yazışmalar yaptıklarını anlatan ÇMO Başkanı, gelen yanıtlardan da sürecin nasıl ciddiyetsiz işlediğinin anlaşılabildiğini belirten Bozoğlu şunları söyledi:

‘Çevre Şehircilik Bakanlığının merkez teşkilatına, Mekansal Planlama Genel Müdürlüğüne, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl müdürlüğüne, Çankaya Belediyesine, Ankara Büyükşehir Belediyesine ve Çankaya Tapu Dairesine yazılar yazdık. Çankaya Belediyesi verdiği cevapta burada bir imar çalışması olamayacağını çünkü üst ölçekli planların iptal edildiğini bu nedenle de 1/1000’lik plan üzerinden bu sürecin yürütülemeyeceğini söyledi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi de cevabında konun kendileriyle ilgili olmadığını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın süreci yürüteceğini ve iznin  Çankaya Belediyesinden alınması gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yanıtını bize bir dosya olarak iletti. Buradan gelen yanıt dosyasıyla bile aslın da sürecin ne kadar ciddiyetsiz yürütüldüğü ortaya konmuş oldu. Biz bilgi edinme yazımızı gönderdikten sonra Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü içindeki İmar Planlama Dairesi Başkanlığı, Çevre ve Düzenlemesi Dairesi Başkanlığına bir yazı yazıyor. Bu yazıda, bu bölgeye dair yapılan yazışmaların tamamının kendilerine iletilmesini istiyor. Bu daire ise ellerinde bu konuya dair bir yazışma olmadığı yanıtını veriyor. Bunun üzerine İmar Dairesi, haziran ayında konu ile ilgili birçok yazışma yaptıkları yanıtını vererek yazışma fotokopilerini de yanıtına ekliyor. Ve tüm kurumların yaptığı yazışmalara e devlet üzerinden ulaşılabildiğine dikkat, çekerek ‘yazınız üzerinden yapılan yanlış beyanın, bakanlığımız başta olmak üzere genel müdürlüğümüzün yargı karşısında vahim sonuçlar doğurmaması için yazınızın işlemden kaldırılması’ gibi bir ifade kullanıyor. Bu işin komikliğinin bir tarafı ama aynı zamanda şunu da gösteriyor, buradaki otel projesi, bilimsellik anlamında, hukuki anlamda ve planlama anlamında yapılması mümkün değil. Bir takım ayak oyunlarıyla bu işi yaptırmaya çalışıyorlar.

TAPULAR USULSÜZ VERİLMİŞ, İPTAL EDİLMELİ

Buraya ait  90 civarındaki kat irtifakı tapusu nedeniyle bilgi isteme yazıları yazdıklarını anlatan ÇMO Başkanı, tapu verilebilmesi  için inşaat onayı, statik raporlar ve oraya o bina yapılabilmesi için onayın olması gerektiğini kaydetti.  Saydıklarının hiçbirisinin olmadığını ekleyen Bozoğlu, ‘Yani olmayan bir yapının tapuları verilmiş ve bu da olmayan bir yapının şu an satılabilme ihtimali olduğu anlamına geliyor. Biz bu tapuların nasıl hazırlandığını öğrenmek için Çankaya Tapuya yazı yazdık. Yaklaşık 1,5 ay oldu ancak cevap gelmedi. Dolayısıyla şu an çok somut bilgi olarak şunu söyleyebiliriz, kat irtifakı tapuları usulsüzce verilmiştir. Bu usulsüzlüğü kim yaptı, nasıl yaptı, buna dair belgeler nelerdir buna dair Çankaya Tapunun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bir an önce açıklama yapmasını bekliyoruz. Çünkü şu an olup olmayacağı belli olmayan bu yapı herhangi birisine mesela Baran Bozoğlu’na satılabilir’ dedi.

ACELE KAMULATIRMA KARARI İLK KEZ HALK İÇİN YAPILSIN

Adı geçen projede çok fazla kafa karıştırıcı nokta olduğuna da değinen Baran Bozoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

‘Ankara Büyükşehir Belediyesinin projeye dair bir görüşü var. ABB görüşünde 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı içerisinde bölge yol planında kaldığını söylüyor. Yani yolda kalıyor bu alan. Plansızlık artık Ankara’da meşru hale getirildi. Bir yandan koruma bölgesi oluşturuyorsunuz, aynı zamanda oradan yol geçiriyorsunuz ama aynı zamanda oraya otel yapıyorsunuz. Planlar birbirinin içine geçmiş durumda.

Biz buradan AKP Hükümetine sesleniyoruz: Yırca’da, 3. Havalimanı İnşaatında, 3. Köprü inşaatı gibi birçok yerde uygulanan acele kamulaştırma kararı ilk kez halkın yararına uygulansın ve bu alan kamulaştırılsın. Neyse parası biz veririz.

Sayın Gökçek’e de sesleniyoruz.  ODTÜ ağaç kesiyor diye eleştiriyor. Eğer söylemlerinde samimiyse, gelsin bölgeyi birlikte ağaçlandıralım.’

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız