Mogandaki Balıklar Ölüyor

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu: Ölümler normal değil. Her yıl aynı dönemde balıkların ölmesi bunun normal olduğunu göstermez. Balık ölümlerinin başlıca nedeni çevresel kirlilik.

 27.08.2015

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu: Ölümler normal değil. Her yıl aynı dönemde balıkların ölmesi bunun normal olduğunu göstermez. Balık ölümlerinin başlıca nedeni çevresel kirlilik.

Haber Türk Gazetesi 27.08.2015

 

TURNA, SAZAN VE KADİFE BALIKLARI KIYIYA VURDU

Ani sıcaklık değişimi, dip çamurunun artması ve metan gazı nedeniyle Mogan Gölü’ndeki balık ölümlerinde artış olduğu iddia edildi. Ölen balıklar ise kıyıya vurdu Mogan Gölü’nde balık ölümleri yaşanıyor.
Suların kısmen çekildiği gölde ölen turna, sazan ve kadiğe balıkları kıyıya vurdu. Onlarca irili ufaklı ölü balıkların yanı sıra gölden kötü koku gelmesi de dikkat çekti.

Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu balık ölümlerinin normal olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Her yıl aynı dönemde rutin olarak balık ölümleri yaşanması bunun normal olduğunu göstermez. Balık ölümlerinin başlıca nedeni çevresel kirlilik. Öncelikle buradaki kirlilik sorunu çözülmeli. Mogan Gölü ile ilgili imzalanan bir protokol var. Bu protokol kapsamında gölde oluşan dip çamuru temizlenecek ve göl kurtulacaktı. Biz bilgi edinme hakkımızı kullanarak, dip çamurunun temizlenmesi için herhangi bir ihale yapılmadığını öğrendik. Ayrıca bölgenin temizliği için 45 milyon TL’lik bir projeden bahsediliyor. Bu para Ankaralıların cebinden çıkacak. Gölün temizliğiyle ilgili zamanında önlem alınsaydı, bu sorun daha az maliyetle çözülebilirdi.”

Gölbaşı Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği (GÖL-DER) Başkanı Gürsel Demirci, Mogan Gölü’nde her zaman aynı dönemlerde bu tür balık ölümleri ve koku meydana geldiğini belirterek “Ağustos ayının son günlerinde her yıl bu tür balık ölümleri yaşanır. Bunun nedeni olarak hava sıcaklığının aniden düşmesi, dip çamurunun artması ve metan gazı olarak açıklayabiliriz” diiye konuştu.
Demirci, TBMM eski Meclis Başkanı Cemil Çiçek öncülüğünde hazırlanan protokol çerçevesinde gölün temizleneceğini anımsatarak, “Bir an önce bu protokolün hayata geçmesini istiyoruz. Gölün temizliği vakit geçmeden bir an önce yapılmalı. Daha fazla kaybedecek zaman yok” diye konuştu. Balıkçılar da gölde ciddi oranda metan gazı patlaması meydana geldiğini ifade ederek, “Havalar son günlerde çok sıcaktı. Birkaç gündür ise sıcaklıklar düştü. Aniden düşüş yaşandığı için bu soğuma gölde metan gazı patlamasına neden oldu. Patlama ve kirlilik sonucunda balıklar oksijensiz kaldı ve ölümler gerçekleşti” dedi.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız