Kazdağları Çığlık Atıyor

ÇESAM Başkanı Bozoğlu: Kazdağları’nda yerin üstü yerin altından çok daha değerlidir.

 4.09.2015

ÇESAM Başkanı Bozoğlu: Kazdağları’nda yerin üstü yerin altından çok daha değerlidir.

04.09.2015 Birgün Gazetesi

Çanakkale’de işletilmesi planlanan biri zenginleştirilmiş altın madeni ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kazdağlan’ndaki altın madenleri ile ilgili olarak Çanakkale îdare Mahkemesi tarafından verilen “ÇED olumlu kararının iptali” kararı ile ilgili Danıştay verilen iptal kararını bozdu.


Kentte yürütülen çevre mücadelesinin önemli bir ayağı olan hukuki süreçte Danıştay 14. Dairesi verdiği karar Kazdağları’nın yok edilmesinin önünü açtı. Danıştayın Kazdağları için verdiği bu kararın Çanakkale ve çevresindeki ekolojik yaşamı bitireceğini dile getiren Çanakkale CHP Milletvekili Muharrem Erkek, Kazdağları’nı yok etmelerine asla izin vermeyeceklerini, hukuki ve bölgesel bağlamda mücadeleyi sürdüreceklerini dile getirdi.
Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu ise Türkiye’deki mahkemelerin çevre konusunda yeterince ihtisas sahibi olmadığını ve bir an önce çevre ihtisas mahkemelerin kurulması gerektiğini vurguladı.

‘Peşkeş çekiliyor’

Danıştay’ın vermiş olduğu bu kararın sadece bölge için değil Türkiye’deki ekolojik sistemi etkileyeceğini dile getiren CHP’li vekil Muharrem Erkek, “Kazdağları büyük tehdit altında. Eğer ruhsat alınıp maden işletmeciliği başlarsa Çanakkale ve Balıkesir bölgesi ekolojik yapışım kaybeder. Kazdağları bize bırakılan çok önemli bir miras ve ender doğal yaşam alanlarından biri” dedi.
Verilen bu yargı kararma rağmen mücadeleyi sürdüreceklerini dile getiren Erkek şöyle konuştu; “Kazdağları şu anda çığlık atıyor bunu duyması lazım Türkiye’yi yönetenlerin. Bütün Balıkesir ve Çanakkale’deki tarımsal ovaları Kazdağları besliyor. Kazdağları’nın mükemmel su kaynakları var. Şimdi bütün bu kaynaklar tehdit altında. Bu anlamda mücadelemizi sonuna kadar devam ettireceğiz. AKP hükümeti Kazdağları’nı birçok yerde yaptığı gibi belli firmalara peşkeş çekti ama biz buraların hak ve hukukunu korumak için sivil toplum örgütleri ve yöre halkıyla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz.”

‘Mücadeleye devam’

Türkiye’de mahkemelerin çevre konusunda yeterince ihtisas sahibi olmadığım ve bir an önce çevre ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini dile getiren Baran Bozoğlu ise, ‘Türkiye’de yoğun bir sanayi ve maden yapılaşması varken ve doğal kaynaklarımız bu denli yok ediliyorken artık bir an önce çevre ihtisas mahkemelerinin kurulması gerekiyor. Çünkü çevre konusuna yeterince hâkim olmayan ve bilgi sahibi olmayan mahkemelerin böylesine kararlar aldığını görüyoruz. Karar Türkiye için özellikle de bölge için doğru bir karar değil” dedi.
Bölgenin kesinlikle madencilik faaliyetlerine açılmaması gerektiğine dikkat çeken Bozoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Kazdağlan’nda yerin üstü yerin altından çok daha değerlidir. Bölgenin kesinlikle madencilik faaliyetine açılmaması lazım. Bunun için tabi ki, hukuku süreç tükenmiş değil. Yargıtay kararı bozdu ama hukuki süreç tekrar devam edecek. Bu kararın iptaline dair hukuki ve bölgesel direniş bağlamında elimizden geleni yapacağız, mücadelemizi sonuna kadar vereceğiz.”

Siyanür Doğaya ve Bize Nasıl Zarar Verir

Altın üretimi ve sonrası ortaya çıkan yoğun atık, doğaya ve insana zarar vermektedir. Şirketin savunduklarının aksine, yoğun konsantrasyona sahip siyanür, toprağa ve suya kolayca karışır ve doğadan hemen kaybolmaz.
Hatta, akarsu ve göllere karışan siyanür, o suda yaşayan tüm canlılann ölümüne de yol açmaktadır. Tüm bunların yanında, sadece su ve toprak ile değil, zehir havaya da karışarak, solunum sistemi ile de insan bünyesine giriş yapabilmektedir.
İnsan vücuduna alınan siyanür, kısa sürede zehirlenmeye yol açar. Siyanürün beyin, kalp ve akciğerleri çok hızlı bir şekilde etkileyebildiği, bilimsel açıdan kanıtlanmış bir gerçektir.
Siyanürün nehir sularına karışmasıyla meyve ve sebzelere siyanür karışacak tarımm alanları ve araziler yok olmaya yüz tutacaktır.
Yok olan tarımın arazileri üzerine işsizlik artacak, hayvancılık azalacak bölgede yoksullaşma hız kazanacaktır.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız