Hani Çevreciydik!

AK Parti’nin hükümet programlarında vaat ettikleriyle icraatleri uyuşmuyor.

 21.04.2015

AK Parti’nin hükümet programlarında vaat ettikleriyle icraatleri uyuşmuyor.

Meydan Gazetesi 21 Nisan 2015

13 yıllık iktidarında AK Parti, çevre konusunda ne vaat etmişti? Vaat ettiklerinin ne kadarını yaptı? Yaptıklarıyla vaat ettikleri örtüşüyor mu? TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, AK Partinin ‘Parti Programında çevre konusunda vaat ettikleriyle yaptıklarının yüzde yüz farklı olduğunu belirtiyor. Bozoğlu’nun parti programından derlediği 6 vaat ve uygulamalar şöyle:

VAAT EDİLEN: Çevreyi kirleten hiçbir kalkınma ya da üretim modeline müsamaha gösterilmeyecektir.
YAPILAN: 3. köprü, Gebze Orhangazi İzmir otoyolu, şehir hastaneleri gibi birçok projede çevresel etki değerlendirme yapılmadı. Kanun düzenlemeleriyle büyük projeler çedden muaf tutuldu.
VAAT EDİLEN: Bilhassa ekosistemler üzerinde kalıcı etkileri bulunan endüstri atıklarının kontrol altına alınmasıyla kirlenme oranı en aza indirilecek.


YAPILAN: 2012 yılında İzmir Gaziemir’de Kurşun fabrikası alanına gömülü radyoaktif ve tehlikeli atıklar ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerine 30 ton toprak örttü. Yeraltı sularının ve toprağın kirlendiği ortaya çıktı. Ankara Çayı, Sakarya Nehri, Kızılırmak, Büyükmenderes, Ergene nehirleri zehir akıyor, çözüm üretilmedi.

VAAT EDİLEN: Çevre sorunları çoğunlukla yerel düzeyde ortaya çıktığından çevre politikalarının çözümünde yerel yönetime önem verilecek.
YAPILAN: Yeni düzenlemeler ile planlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez teşkilatında yapılmaya başlandı. Örneğin; , Amasra’daki termik santrale Bartın Belediyesi, Amasra Belediyesi ve yerel halk karşı çıkmasına rağmen süreç devam ettirildi. Yırca Köyüler zeytinlerine sahip çıkmak istedi, olaylar çıktı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı izledi, ağaçlar kesildi.

VAAT EDİLEN: Çevre konularında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluş ile işbirliğine gidilecek sorunların çözümünde vatandaşların inisiyatif alması teşvik edilecek.
YAPILAN: Köyünde HES projesini protesto ettiği için Leyla Yalçınkaya gözaltına alındı. 9 yıl hapis cezası verildi. Dava açtıkları için sivil toplum kuruluşlarına baskı yapıldı, meslek odaları yöneticileri hakkında suç duyurularında bulunuldu, savcılığa ifade vermeye zorlanıldı.

VAAT EDİLEN: Çevre ile ilgili uluslararası örgütlerin talepleri ve çalışmaları dikkate alınacak.
YAPILAN: Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde 2009 yılında açılan çevre faslına dair ilerleme katedilmedi.

VAAT EDİLEN: Tarım alanlarında kimyasal gübre, ilaçlama ve hormon kullanımında standartlar geliştirilecek bu standartlara dayalı kontrol mekanizması oluşturulacak.
YAPILAN: Balıkesir Bandırma, Kocaeli Kaynarca, 3. Havalimanı Proje alanı, Ankara Mühye, Manisa Yırca gibi birçok bölgede tarım alanları ve meralar hukuksuzca inşaata açılmıştır. TÜİK verilerinden derlenen rakamlara göre Türkiye’de son 10 yılda toplam 27 milyon 825 bin 64 dekar tarım arazisi kaybedildi.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız