Eymir‘bir kez daha’ kurtuldu

Baran Bozoğlu: Eymir Gölü’nü yok edebilecek iki projeyi durdurmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

 25.12.2015

Baran Bozoğlu: Eymir Gölü’nü yok edebilecek iki projeyi durdurmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Aydınlık Gazetesi 26 Aralık 2015

Ankara Başkent Gazetesi 26 Aralık 2015

ANKARA – TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, ‘Eymir Gölü’nü yok edebilecek iki projeyi durdurmanın mutluluğunu yaşıyoruz’ dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesinin, Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, 579 Ada 4 Numaralı Parselin güney tarafındaki Maliye Hazinesine ait  16,1 ha’lık alanda Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesi hakkında, 8 Aralık 2015 tarihli kararında, ‘ÇED Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi 2’nci fıkrası uyarınca projenin ÇED süreci sonlandırılmıştır’ dedi.

ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu yaptığı açıklamada,  doğal Sel Kapanı olan bölgeye, yerleşim yerinin ortasına inşaa edilmesi planlanan projeyle, 1. Derece Sit alanı olan koruma bölgesindeki Eymir Gölü’ne atıksu arıtma tesisinden çıkan suyun verileceğini belirterek, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projenin ÇED süreci sonlandırılma kararından memnuniyet duyduk’ dedi.

‘Eko sistem değişecek, Gölbaşılıların yaşam alanlarına müdahale edilecekti’

Projenin Ankara Boğazı Projesi’ne su sağlamak adına yapıldığına, Eymir Gölü ekosistemi  ile arıtma tesisine çok yakın olan yerleşim yerlerini riske atacağına dikkati çeken ÇESAM Başkanı  şöyle konuştu:

‘Temmuz ayında yaptığımız açıklamayla Eymir Gölü’nü yok edecek bu projeyi ilk defa biz duyurmuştuk. Bakanlar Kurulu kararı ile alınan, Ankara Boğazı’nın yapımı ve bölgenin yapılaşmaya açılması için kentsel dönüşüm kararına dikkati çekmiş ve bu arıtma tesisinin niyeti de açıkça ortaya çıktığını anlatmıştık. Ardından da Ankara Büyükşehir Belediyesinden kanalizasyona dönen, ağır metal oranı yüksek olan Ankara Çayı’nı ıslah etmek yerine Eymir Gölü ekosistemini değiştirecek ve Gölbaşılıların yaşam alanlarına müdahale edecek olan bir projeye neden öncelik verdiğini açıklamasını istemiştik. Toplumsal farkındalık yarattık ve Eymir Gölü’nü yok edebilecek iki projeyi durdurduk. Yanlıştan dönülmesine katkı sağlamış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.’

‘Keşke gerekçe çevresel kaygılar, doğayı koruma olsaydı…’

Bakanlığının kararındaki projenin ÇED sürecinin durdurulma gerekçesinin, ‘…halkın katılımı toplantısının ardından projeye ait format tutarı 3(üç) ay içerisinde yatırılmadığından…’ ifadesine dikkati çeken Bozoğlu, ‘Keşke Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ÇED sürecini durdurma gerekçesi çevresel kaygılarla olsaydı, doğayı koruma amaçlı olsaydı’ diye konuştu. Baran Bozoğlu şöyle devam etti:

‘Diplomatik otel inşasının iptalinin ardından Eymir Gölü’nü yok edebilecek ikinci projeyi durdurmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Eymir Ankaralılarındır, korunması gerekir. Doğallığını bozmamak gerekir. Eymiri daha fazla koruyacak, ağaçlandırmayı arttıracak politika ve uygulamalara ihtiyacımız var. Halkımıza, çocuklarımıza armağan olsun…’

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız