Enerjiyi Verimli Kullanılma Politikası Geliştirilmeli

ÇMO Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı (ÇESAM) Baran Bozoğlu, Mesaj TV’de katıldığı Platform programında, soruları yanıtlarken, enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkati çekti.

 27.02.2015

ÇMO Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı (ÇESAM) Baran Bozoğlu, Mesaj TV’de katıldığı Platform programında, soruları yanıtlarken, enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkati çekti.

Programın yapımcı ve sunucusu Harun Göksel’in çevre sorunlarına yönelik sorularını yanıtlayan Bozoğlu, ‘Biz çevre mühendisleri olarak enerji üretilmesine değil, enerjinin nasıl üretildiğine bakarak karşısında veya yanında yer alıyoruz. Biz de bu ülkede yaşıyoruz, cep telefonu, bilgisayar elektrik kullanıyoruz’ diye konuştu.

Karşı çıkarken yalnızca bilimi ve halk sağlığını baz aldıklarını kaydeden Baran Bozoğlu, ÇED raporlarına önem verdiklerini belirterek, ‘Tarım topraklarına, sulak alanlara santral, bina yapılmasına da bu nedenlerle karşı çıkıyoruz dedi. ÇESAM Başkanı şöyle devam etti:

‘Havamız, suyumuz, toprağımız giderek kirleniyor. Konya ovası gibi kuruduğu bakanlık tarafından açıklanan bir bölgede fazla su istemeyen tarım yapılsın diyoruz. TOKİ binaları dikilmesin diyoruz. Bakın sadece barajlardaki doluluk üzerinden su politikası yürütürseniz, geçtiğimiz yaz olduğu gibi krize girersiniz.

Ben Çevre Bakanlığında da baş denetçi olarak çalıştım. Denetime gittiğiniz fabrikanın yeraltı suyu kullandığını, yeraltı sularını kirlettiğini görseniz bile denetim yapamıyorsunuz. Çünkü bu Orman Bakanlığının alanına giriyor, mevzuat izin vermiyor. Bakanlıkların varlık sebebi halk için denetimdir. Bizim vergilerimiz bu görevlerin yerine getirilmesi için toplanıyor.’

Biran Önce Verimli Enerji Kullanım Politikası Oluşturulmalı

Enerjiyi verimli kullanmanın önemine değinen Bozoğlu, hükümetin bir ara ENVER diye bir kampanya  başlattığını ancak bunu da okullardaki ampulleri değiştirmekten öte gitmediğini söyledi.  ÇESAM Başkanı şöyle konuştu:

‘Birçok bakanlık, TOKİ binası anlamsız bir şekilde ve renklerde aydınlatılıyor. Bu da kurumak üzere olan derelerin üzerine 6-7 tane HES kurulmak istenmesine neden oluyor. Enerjiyi verimli kullanma politikası geliştirmediğiniz sürece binlerce termik santral, nükleer santral yapın, sorunu çözemezsiniz. Yenilenebilir enerjiye hızlı bir şekilde geçilmeli. Bakın güneş enerjisi için EPDK  bir termik santral gücündekine izin veriyor. Oysa binlerce dosya sıra bekliyor. Bunlar yapılması zor ya da imkansız işler değil. Çevre destekli enerji planı yapılabilir. Dünyada bunu yapan birçok ülke var.  Ayrıca bu da önemli bir istihdam yaratır.’

AOÇ’de Yaşananlar Tam Bir Facia

Baran Bozoğlu, AOÇ’deki talana da değinerek, ‘AOÇ’de yıllardır yapılan, yoktan var edilmiş bir tarım ve orman alanına saldırıdır. Bu bölgeye saray yapmak, ben gider Cumhuriyet değerlerinin üzerine otururum demektir. Ankapark projesi ise tam bir saçmalık. Ankapark’ın hemen yanından geçen Ankara Çayı artık lağım olarak akıyor. Siz bu çayı temizlemek, rehabilite etmek yerine çakma disneyland kuracağım diye para harcıyorsunuz. Neden? Ankaralıların buradaki trenlere mi binmeye ihtiyacı var yoksa temiz akan bir çay kenarında oturmaya mı?’

Türkiye’nin birçok kentinde zehir solunduğuna, musluğundan su içilemediğine de vurgu yapan Bozoğlu, ‘Bir belediye düşünün suyu paketleyerek satıyor. Buradan para kazanan belediye, musluktan temiz su içilmesi için çalışma yapar mı’ diye sordu.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız