Ekolojik Krizle Mücadele Günü

Bozoğlu: Ülkenin Paris Anlaşması’na sahip çıkması, yenilenebilir enerjiye yönelmesi ve güçlü, çözüm odaklı bir Çevre Bakanlığı kurulması gerekiyor...’

 5.06.2016

Bozoğlu: Ülkenin Paris Anlaşması’na sahip çıkması, yenilenebilir enerjiye yönelmesi ve güçlü, çözüm odaklı bir Çevre Bakanlığı kurulması gerekiyor…’

Aydınlık Gazetesi 05 Haziran 2016

Haber Expres Gazetesi 05 Haziran 2016

Hürriyet Gazetesi 05 Haziran 2016

Hürriyet Ankara Gazetesi 05 Haziran 2016

Meydan Gazetesi 05 Haziran 2016

Yarına Bakış Gazetesi 05 Haziran 2016

Mersin İmece Gazetesi 05 Haziran 2016

SON yıllarda artan çevre katliamı, 5 Haziran’da kutlanan Dünya Çevre Gününü, ekolojik krizle mücadele gününe dönüştürdü. Türkiye’nin, iklim değişikliği, doğal afetler ve termik santrallerin neden olduğu çevre felaketleriyle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO), ülkenin Paris Anlaşması’na sahip çıkması, yenilenebilir enerjiye yönelmesi ve güçlü, çözüm odaklı bir Çevre Bakanlığı kurulması gerektiğini belirtti.

ÇMO Başkanı Baran Bozoğlu, Dünya Çevre Gününü, Türkiye’de ve dünyada yaşanan ekolojik kriz ve çevre sorunları nedeniyle “Ekolojik Kriz ile Mücadele Haftası” olarak kabul ettiklerini kaydetti. Açıklamasında doğal afetlerin neden olduğu zararlarla ilgili verilere de yer veren Bozoğlu, “Son 20 yıl içerisinde oluşan afetlerin yüzde 90’ının sel, fırtına, sıcaklık dalgaları ve diğer hava olaylarından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Yaşanan toplamda 6 bin 457 afet, 606 bin kişinin yaşamını yitirmesine, 4.1 milyar insanın yaralanmasına ve evsiz kalmasına mal olmuştur. Kuraklık nedeniyle ise 1.1 milyar insan zarar görmüştür. Hava olayları kaynaklı afetlerin yüzde 47’si tek başına sel felaketinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de 2015 Yılında Kaydedilen Meteorolojik Karakterli Doğal Afetlerin Kısa Değerlendirmesi raporunda, 2015 yılında 731 adet afetin rapor edildiği belirtilmektedir. Bu sayı 2014 yılında 500 adettir” ifadelerini kullandı.

TERMİK SANTRAL CENNETİ!

Türkiye’nin her şeyden önce sera gazı miktarını düşürecek politikalar ortaya koyması gerektiğinin altını çizen Bozoğlu şöyle devam etti: “Bu temel çözümden ise ne yazık ki ülkemiz gittikçe uzaklaşmakta, Paris Anlaşması’nın gerekliliklerini yerine getirecek adımları atmakta tereddüt etmektedir. Öyle ki, ülkemizde sera gazı kaynağının temel nedeni olan 71 adet kömürle çalışan termik santral projesinin planlandığı bilinmektedir. Odamız, Çanakkale, Adana, Mersin ve İskenderun’daki mevcut durumu irdelemiştir. Sonuçlar kaygı vericidir.

Plansız, kontrolsüz, denetimsiz bir şekilde kömürle çalışan termik santral süreci yürütülmektedir. Çanakkale’de bin 678 adet futbol sahası büyüklüğünde alan, Adana ve Hatay’da ise 486 adet futbol sahası büyüklüğünde alan tahrip edilecektir.”

 

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız