ÇMO Almanya’dan Gelen Heyetti Ağırladı

Bozoğlu: Yalnızca ülkemizdeki değil ABD ve Avrupa’daki çevre sorunları, teknolojik gelişmeler ve mevzuat konusundaki süreçleri ve çalışmaları yakından takip ediyoruz.

 3.04.2017

Bozoğlu: Yalnızca ülkemizdeki değil ABD ve Avrupa’daki çevre sorunları, teknolojik gelişmeler ve mevzuat konusundaki süreçleri ve çalışmaları yakından takip ediyoruz.

CDU/CSU Alman Parlamentosu ve Eyalet Meclisi Çevre Politikalar Meclis Grup sözcüsü Bradenburg Eyalet Meclis Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı DieterDombrowski, CDU Bradenburg Eyalet Meclis Grup Uzmanı Dr. Daniel Krüger, Berlin Eyalet Meclis Üyesi Danny Freymark, CDU Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Uzmanı Dr. Dirk Louy, Rheinland-Pfalz Eyalet Meclis Üyesi Michael Billen, CDU Saksonya Eyalet Meclis Danışmanı MarkusPraprotnick M.A, Baden-Wüttemberg  Eyalet Meclis Üyesi Paul Nemeth ve CDU Baden-Wüttemberg Eyalet Danışmanı Dr. DanielaHüttig TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nı ziyaret etti.

Bazı kurumları ve belediyeleri ziyaret etmek için Türkiye’de bulunan Alman heyet, çevre sorunları ve ÇMO hakkında bilgi edinmek amacıyla genel merkeze geldi. ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu ve Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit tarafından karşılanan heyet ilk olarak ÇMO’nun nasıl bir yapı olduğunu sordu. Genel Başkan Bozoğlu, 1992 yılında kurulan Çevre Mühendisleri Odası’nın bugün 19 şube ve temsilciliği bulunduğunu ve 14 bin üyesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin çevre sorunlarını takip ederek çözüm ürettiklerini kaydeden Bozoğlu şöyle devam etti:

‘Oda olarak AB’ye üyelik sürecinde, uyum yasaları sürecinde bir takım çalışmalarımız oldu. 2009 da açılan Çevre Faslı’na katkı vermeye devam ediyoruz. Yönetim Kurulumuzdaki arkadaşlarımız gerek çevre mevzuatı gerekse çevresel etki değerlendirme süreçleri konusunda son derece bilgili. Ayrıca YK’daki arkadaşlarımız farklı farklı konularda da uzmanlar. Yalnızca ülkemizdeki değil ABD ve Avrupa’daki çevre sorunları, teknolojik gelişmeler ve mevzuat konusundaki süreçleri ve çalışmaları yakından takip ediyoruz. Ülkemizdeki çevre politikaları ve uygulamalar konularını da yakından izliyor ve sürece çözüm önerilerimizle, açıklamalarımızla, raporlarımızla dahil oluyoruz.

Biz bir meslek kuruluşuyuz ve Oda olarak derdimiz ülkemizin çevre sorunlarını dert ederek, doğaya ve insana zarar vermeden kalkınması. Bizim hedefimiz insan sağlığı, doğanın korunması ve çocuklarımız için sağlıklı bir gelecek oluşturabilmek.’

Ankara Şube Başkanı İlkim Yiğit de Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Mühendisliğinden mezun olduğunu ve uzmanlık alanının atık yönetimi olduğunu söyledi. Yiğit, ‘Her ne kadar okulda öğretmenimiz bu işte çok para var demiş de olsa ben bu alanı tamamen vicdanımı dinleyerek seçtim. Bu işi yapmak halk sağlığı için çalışmak vicdanımı rahatlatıyor ve beni mutlu ediyor’ dedi. Yiğit, Ankara Şube olarak, mesleğimizin gelişmesi, Ankara ve civar illerdeki çevre sorunlarının dair çözüm üretilmesi adına gönüllülük üzerinden yoğun çalışmalar yaptıklarını da aktardı.

ÇMO Başkanı, Bradenburg Eyalet Meclis Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı Dombrowski’nin Türkiye’deki mimar ve mühendislerin ücretlerinin nasıl belirlendiği şeklindeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

‘Bizim 24 mimar ve mühendis odamızı kapsayan bir çatımız var, TMMOB. Bu çatı yani TMMOB, her yıl SGK ile yeni mezun mimar ve mühendislerin alacağı asgari ücret konusunda protokol imzalar. Bu protokol yasaldır ve mimar/mühendis istihdam eden kurum-kuruluşlar burada belirtilen ücrete uymak zorundadır.’

Dombrowski’nin Türkiye’de belediyelerin çevre sorunlarına dair uygulama yapamadıklarına ve cezai işlem uygulayamadıklarına dair bilgi edindiklerini ve bu konuyu Oda olarak nasıl değerlendirdiklerini sorusu zerine Oda Başkanı Bozoğlu şu yanıtı verdi:

‘ Türkiye’de çevre cezaları uygulanmıyor diye bir söylem doğru değildir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve il müdürlükleri tespit edilen çevre sorunlarına dair Çevre Kanunu kapsamında cezai işlem uygulamaktadırlar. Ülkemizin kamu idaresinde bu yetkinin çoğunluğu bakanlığımızdadır. Belediyelerimizde ise daha kısıtlı yetkiler bulunmaktadır. Belediyelerimizdeki çevre mühendisi istihdamı arttırıldıkça, teknolojik alt yapı geliştikçe çevre kanunu kapsamındaki görevleri arttırılabilir.’

Türkiye’nin deprem riski altında olduğuna değinerek yeni inşa edilen binalarda bunun dikkate alınıp alınmadığı sorusunu da Bozoğlu, ‘Biz bina yapımı ile direk ilgili değiliz. Bu konu mimar ve inşaat mühendislerin ilgi alanında. Biz, konunun risk ve afet yönetimi ile ilgileniyoruz. Deprem sonrası insanların temiz suya erişimi, bu süreçte olması gereken atık yönetimi vb gibi konularda çalışmalar yapıyor ve bunu ilgili kurumlarla paylaşıyoruz’ şeklinde yanıtladı.

ÇMO Başkanı Bozoğlu, Almanya’nın iklim değişikliğine karşı mücadelede ve çevre sorunları konusunda çabaları olduğunu bildiklerini belirterek, Almanya’da Berlin’in güney doğusunda Welzow, Proschim yerleşiminde açık ocak kömür işletmesine dair genişletme kararı alınması ve bunun sonucu olarak bölgede bulunan yerleşim yerlerinin boşaltılması, yer altı sularının kirlenmesi gibi konularda Alman heyetinin görüşlerini sordu. Dombrowski, Almanya’nın dışa bağımlı enerji üretiminden kurtulmayı hedeflediğini, kalkınmanın önemli olduğunu, kalkınma ile birlikte yeni yerleşim alanlarının oluşturulmasının halkı daha fazla mutlu edebildiğini belirtti. 2030 yılı itibariyle de fosil yakıttan enerji üretiminin Almanya’da sonlanacağını vurguladı.

Karşılıklı sorularla oldukça verimli geçen görüşmenin ardından CDU/CSU Alman Parlamentosu ve Eyalet Meclisi Çevre Politikalar Meclis Grup sözcüsü Bradenburg Eyalet Meclis Üyesi ve Meclis Başkan Yardımcısı Dieter Dombrowski, Bozoğlu ve Yiğit’e kendi bölgelerin için bestelenen eserlerden oluşan müzik CD’si ve kalem hediye etti. ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu ve Ankara Şube Başkanı Yiğit de konuklarına, içerisinde ÇMO yayımlarının yer aldığı birer çanta sundu.

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız