ÇM İSTİHDAMI ARTMADAN ÇEVRE SORUNLARI ÇÖZÜLMEZ

ÇMO Başkanı, Toprak Kirliliği çalıştayında gündemi değerlendirerek, kamuya yalnızca 9 çevre mühendisi atanmasını eleştirdi…

 18.07.2016

IMG_8612

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Toprak Kirliliği Çalıştayında, son KPSS sonucunda kamuya yalnızca dokuz çevre mühendisi atanmasını eleştirdi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odasınca düzenlenen, sanayiciler ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre sektörü ve yabancı uzmanların katıldığı Toprak Kirliliği Çalıştayı, 15 Temmuz Cuma Ankara`da yapıldı. Çalıştayın açılışında konuşan ÇMO Başkanı, Fransa`da yaşanan terör eylemini kınayarak, ‘Böyle kara günler bilime daha fazla gereksinim duyulan günler. Böyle günlerde bilim ışığına daha fazla sarılmamız gerekiyor` dedi.

 

Baran Bozoğlu, geçtiğimiz günlerde açıklanan KPSS sonuçlarını da değerlendirerek, kamuya atanan çevre mühendisi sayısının yetersiz olduğunu vurguladı. Çevre sorunlarının önlenebilmesinde önemli etkenlerden birinin de kamuda çevre mühendisi sayısının artması olduğunu kaydeden Bozoğlu, ‘Konuyu Bakanlıkta, TBMM`de, birçok mecrada dile getirdik. Bir kez daha söyleyelim; kamuda çevre mühendisi istihdamı olmadıkça çevre sorunlarının çözülemeyeceğini biliyoruz` diye konuştu.

Sadece Eleştirmiyoruz…

ÇMO`nun çalışmaları ve geçtiğimiz ay Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ortak düzenlenen  “Su Çerçeve Direktifine Göre Biyolojik İzleme Çalıştayı” hakkında bilgi veren Bozoğlu, sonbaharda yine bir ortak çalışma yapacaklarını anlattı. Kamuoyunda Odaların yalnızca eleştiren çözüm önermeyen STK`lar olarak algılandığını kaydeden ÇMO Başkanı, bunun nedeninin seslerini yeterince duyuramamaları olduğunun belirterek şöyle konuştu:

IMG_8599

 

Kendi Odamız adına konuşacak olursam, ÇMO sadece eleştirmiyor, çözüm de üretiyor. Biz bu olumsuz bakış açısını yıkmak istiyoruz çünkü biz ülke yararına birçok çalışma yapıyoruz. Ancak ne var ki, basın bizim olumlu çalışmalarımızdan ziyade sadece eleştirdiğimiz konulara mikrofon tutuyor. Yaptığımız olumlu çalışmaları ne yazık ki duyuramıyoruz. Bu nedenle özelikle meslektaşlarımdan ve konu ile ilgili arkadaşlarımdan, çalışmalarımızı web sayfamızdan takip etmelerini rica ediyorum.`

Çözüm, Toplumda Farkındalık Yaratmakta…

Giderek sanayileşen Türkiye`de gerek su gerek hava gerekse toprak kirliliği konusunda sorunlar yaşandığını dile getiren ÇMO Başkanı, çevre sorunlarının ancak toplumda farkındalık yaratarak çözülebileceğini vurguladı. ÇMO olarak zaman zaman fazla açıklama yaptıkları konusunda eleştiri de aldıklarını kaydeden Bozoğlu, ‘Amacımız toplumun bütün kesimlerinde farkındalık yaratmak, duyarlılık sağlamak. Toplumu bilinçlendirip işin içine katamazsanız sorunları çözemezsiniz` dedi.

Çalıştayı hazırlayan Çevre Bakanlığı uzmanları ve destekleyen sponsorlara teşekkür eden, toprak kirliliği konusunda gerek Bakanlık, gerekse uzmanlar tarafından önemli çalışmalar yapıldığını, önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Bozoğlu sözlerini şöyle sonlandırdı:

IMG_8605

‘Bu çalıştayın amacı, öncelikle yaşanan kirliliklerin önlenmesi, var olanların giderilmesi için bilimsel ve teknik olarak neler yapılması gerektiğini görebilmek, aynı zamanda Avrupa Birliği‘ndeki uygulamaları konuşmak ve bu konuda ki çalışmaların Ülkemizde nasıl yapılacağını tartışmak. Birazdan zaten hep birlikte gerek Ülkemizde gerekse AB`deki mevzuatı ve uygulamaları konunun uzmanlarından dinleyeceğiz. Ancak şu kadarını söyleyeyim, ülkemizde önemli şekilde toprak kirliliği yaşanıyor. Alınması gereken çok önlem var. Ancak, İzmir Gaziemir`de olduğu gibi, tehlikeli atıkların üzerine 30 ton toprak atan ülke olmaktan bir an önce vazgeçmeliyiz…`

Kirletmeden Önlem Alabilirsek Sorunu Önleriz

Bozoğlu`nun ardından kürsüye gelen Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, toprağı kirletmeden önlem almanın daha önemli olduğunu vurgulayarak, ‘Bunun çözümü planlama ancak bizim planlamada önemli eksikliğimiz var` diye konuştu. ASO Genel Sekreteri, planlamadaki bu eksiklik nedeniyle çok fazla toprak kaybedildiğini belirterek, ‘Kirletmeden önlem alabilirsek sorunu önleyebiliriz` dedi.

Çevre kirliliği konusunda sanayiciye büyük görev düştüğünün bilincinde olduklarını ifade eden Cabbar ‘Biz ASO olarak konuyu önemsiyoruz. Özellikle toprak kirliliğini önlemede OSB`lerin önemli olduğunu düşünüyoruz. ASO`nun Ankara Sincan Bölgesinde kurmuş olduğu OSB iki kez çevre ödülü aldı. Çünkü bölgenin kirlilik açısından denetimi düzenli olarak yapılıyor` diye konuştu.

IMG_8641

İtalyan Çevre Bakanı Galletti`nin Mesajı

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilmeden, İtalyan Elçiliğinden bir görevli, İtalyan Çevre Bakanı Gianluca Galetti`nin çalıştaya gönderdiği mesajı okudu. İtalyan Bakan mesajında, öncelikle ÇMO`ya ve Başkanı Baran Bozoğlu`na, konuya gösterdikleri ilgiden ve kendi vatandaşlarını bu toplantıya davet ettiklerinden dolayı teşekkür etti. Mesajında, İtalya olarak yeşil ekonomi ve çevresel sürdürülebilirlik konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Bakan, 21 Eylül`de İtalya`da düzenlenecek olan Remtech toplantısına Türkiye`den geniş katılım olmasını beklediklerini belirtti.

Çalıştayda, Dr. Patrizia Bianconi AB Toprak Kirliliği Mevzuatı ve RemTech Teknolojileri , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Dairesinden Biyolog Mehmet Sinan Günhan ile Şube Müdürü Çevre mühendisi Gökhan Öktem Noktasal Kaynaklı Toprak Kirliliği  ve Kontrolü Yönetmeliği, Çevre Mühendisi Uğur Öncel Toprak ve yeraltı suyu analizi, Jeoloji Mühendisi Ozan Atak Kontamine Sahaların İyileştirilmesi,  Michael Pupeza  Yeraltı Suları ve Toprakta İyileştirme Faaliyeti – Örnekler, Giuseppe Santangelo Petroltecnica İyileştirme Uygulaması Örneği, Giovanni D‘angelo D`Apollonia İyileştirme Uygulaması Örneği ve  Çevre Mühendisi Nazire Mercan Toprak Kirliliği ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Saha Çalışmaları konularında sunum yaptı.

Sunumların ardından soruların yanıtlandığı çalıştaya Rem Tech, Tora Petrol, Golder ve Ast Lab sponsor olarak destek verdi.

IMG_8644

Çalıştay basında:

milliyet

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız