ÇANAKKALE’DE TERMİK KONUSUNDA ACİL ÖNLEM ALINMALI

Bozoğlu, “Çanakkale bölgesi özelinde bakıldığında, planlanan termik santral projelerinin yoğunluklarına bakıldığında sağlıklı bir planlama sürecinin yürütülmediği görülmektedir.

 19.12.2016

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Çanakkale Truva Oteli’nde yapılan toplantıda Çanakkale’deki termik santrallerin yarattığı çevre sorunlarına değindi. Bozoğlu termik santrallerin yarattığı hava kirliliği için; “Acil önlemler alınması gerekmektedir” dedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu Çanakkale’de basın mensupları ile biraya geldi ve Truva Oteli’nde çevrecilerin de katıldığı bir sunum gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen sunumda Ziraat Mühendisleri Odası Çanakkale Şube Başkanı Prof. Dr. Türker Savaş, CHP İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant, Tabipler Odası Çanakkale Şube Başkanı Dr. Güleda Erensoy da yer aldı. Bozoğlu, burada Çanakkale’deki termik santrallerin yarattığı hava kirliliği, çevresel etkiler ve bilgilerin yer aldığı, istatistiki bilgiler içeren sunum gerçekleştirdi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Bozoğlu, Çanakkale’nin tehlike altında olduğunu belirterek “Acil önlemler alınması gerekmektedir” dedi. Bozoğlu;  “TMMOB Çevre Mühendisleri Odası olarak Paris iklim Anlaşması sürecini takip etmekte ve daha sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını savunmak için çalışmalar yapmaktayız. Türkiye iklim değişikliği ile mücadele ile ilgili yaptığı çalışmalar arasında ulusal bildirimler yayınlamak da yer almaktadır. Ülkemiz en son İklim Değişikliği 6. Bildirim Raporunu yayımlamıştır. Bu rapor referans alındığında 320.763,5 Kton C02 olan emisyon miktan enerji kaynaklıdır ve toplam emisyonun yüzde 67,8’i gibi yüksek bir dilime sahiptir. Bu bilgiler ışığında düşünüldüğünde sera gazı emisyonlarını düşürebilmek adına fosil yakıt tüketimine dayalı enerji üretiminden kaçınmak gerektiği açıkça görülmektedir. Ayrıca Oil Change Intemational Kasım 2016 yayımladığı Karbon Kapanı; Paris Anlaşmasının altında yatan kömür fınansı raporuna göre Paris Anlaşmasının hedeflerinin yerine getirilebilmesi için henüz açığa çıkmamış fosil yakıtların yeryüzüne çıkarılmaması gerekmektedir. Enerji üretimin büyük bir payı olan termik santraller ise fosil yakıt kullanması sebebiyle bu emisyonuna büyük katkı sağlamaktadır. Buna rağmen planlanan projelere bakıldığında ülkemizde yapılması planlanan bir çok termik santral projesi bulunmaktadır” dedi. Bozoğlu, “Çanakkale bölgesi özelinde bakıldığında, planlanan termik santral projelerinin yoğunluklarına bakıldığında sağlıklı bir planlama sürecinin yürütülmediği görülmektedir. Mevcut termik santrallere ek olarak 18 tane termik santral daha planlanmaktadır. Çanakkale ilinde yapılacak olan termik santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarı yaklaşık 1339 hektar yani yaklaşık 1798 futbol sahası olarak verilmiştir.Planlanan santrallerin ÇED raporlarında kesilecek
ağaç miktarları net olarak belirtilmemiştir. Yalnızca planlanan 3 santral projesi kapsamında kesilecek ağaç miktan 48.449 adet olarak verilmiştir. Diğer termik santrallerin de ormanlık alanda yapılacağı bilinmesine rağmen bu konuda herhangi bir açıklama ÇED raporlarında bulunmamaktadır.Çan akkale ilinde termik santraller için kullanılacak olan orman miktarı yaklaşık olarak 96408 ton C02 tutma kapasitesine ve 2410.2 ton Oksijen üretme kapasitesine sahiptir. Ayrıca termik santralde yakılacak kömürden elde edilecek 1 MWh elektrik üretimi için 1 ton C02 havaya salmdığı öngörülmüş olup bu kapsamda Çanakkale İlinde planlanan santrallerin tamamının işletmeye geçmesi ile birlikte yılda salınacak C02 miktarı 104 milyon 375 bin ton olacaktır. Sera gazlannın salınım miktarları artarken aynı zamanda yutak alanlar olan ormanların azaltılması sera gazı emisyonlarında ciddi artışlara sebep olacaktır. Çanakkale’de yapılması planlanan ve mevcut termik santrallerin ÇED raporlarına göre Çanakkale’de yılda 39 milyon 794 bin 192 ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 6 milyon 843 bin 912 ton kül açığa çıkacaktır. Bu denli yüksek miktarda oluşacak olan küllerle ilgili bir kümülatif etki çalışmasının yapılmadığı raporlarda açıkça görülmektedir.”

 

 

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız