Adalet Söküme Yetişmedi...

ZEHİRLİ GEMİ KUİTO’NUN SÖKÜMÜ, İŞLEM BİTTİKTEN SONRA DURDURULDU

 17.11.2015

ZEHİRLİ GEMİ KUİTO’NUN SÖKÜMÜ, İŞLEM BİTTİKTEN SONRA DURDURULDU

Bozoğlu: Gemi Türkiye’ye girdikten sonra geri gönderme şansımızın olmayacağını yetkililere söylemiştik ancak dinletemedik. Geç gelen adalet adalet değildir.

Cumhuriyet Gazetesi 15 Kasım 2015

Adalet söküme yetişemedi Zehirli gemi Kuito’nun söküm işlemleri bittikten sonra mahkeme sökümün yürütmesini durdurdu.
Angola’dan Türkiye’ye sökülmek üzere getirilen, içinde radyoaktif ve tehlikeli atık bulunan Kuito adlı tankerin söküm işleminin iptali için Çevre Mühendisleri Odası ve İzmir Barosu’nun açtığı davada İzmir 3. İdare Mahkemesi, yürütmenin durdurulmasına karar verdi.
Geçen şubat ayından bu yana mücadele eden Çevre Mühendisleri Odası, geminin 100 bin varil petrol taşıma kapasitesine sahip olduğunu, 2013’te yapılan incelemede gemide olması gereken değerlerin 5 katı radyoaktivite tespit edildiğini açıklamıştı. Geminin, İzmir Aliağa’da 9 aydır söküm işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. Çevre Mühendisleri Odası Çevre Sorunları Araştırıma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, “Gemi Türkiye’ye girdikten sonra geri gönderme şansımızın olmayacağını yetkililere söylemiştik ancak dinletemedik. Geç gelen adalet adalet değildir” dedi. Bozoğlu, geçen şubatta Türkiye’deki yetkililere ellerindeki belgeleri verdiklerini, Angola’nın derdinin gemiyi elden çıkarmak olduğunu vurguladıklarını da anlatarak, şunları söyledi: “Geminin yola çıkmadan önce incelemesini istemiş, ‘radyoaktif etki var mı, tehlikeli atık var mı tespit edilsin demiştik. Ayrıca, geminin Türkiye’ye girişine ilişkin yasal izni olup olmadığının, ‘tehlikeli madde içermediğine ilişkin rapor varsa kamuoyuyla paylaşılsın’ demiştik, ancak sesimizi duyuramadığımız gibi bir de yüklenici firma tarafından tehdit edilmiştik. Bütün bu çabalarımıza rağmen ‘zehir gemisinin ülkemize getirilerek sökümüne başlanmasını engelleyememiştik. İzmir Barosu’yla birlikte açtığımız davaya İzmir 3. İdare Mahkemesi, söküm işlemi için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Şimdi soruyoruz:

Gemi sökümü bitti mi? Sökümdemde çalışan işçilerin sağlıkları hakkında inceleme yapıldı mı? Bu işçiler söküm sırasında radyasyona maruz kaldılarsa bunun bedelini kim ödeyecek? Yaşanan sağlık sorunlarının telafisi olaşabilecek mi?’

Aydınlık Gazetesi 13 Kasım 2015

İzmir 9 Eylül  Gazetesi 13 Kasım 2015

Milliyet Gazetesi 13 Kasım 2015

Hürriyet Daily News Gazetesi 13 Kasım 2015

Özgür Gündem Gazetesi 13 Kasım 2015

Zaman Gazetesi 13 Kasım 2015

Hürriyet Daily News Gazetesi 14 Kasım 2015

Aydınlık Gazetesi 16 Kasım 2015

Cumhuriyet Gazetesi 16 Kasım 2015

İzmir 9 Eylül Gazetesi 16 Kasım 2015

 

 

Dr. Baran Bozoğlu TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı © 2019

Menü

Sosyal Medya Hesaplarımız